Přihlášení uživatele

Logo
Doplňková fotka

Týlové zabezpečení

20:14:03 30.5.2020 | Vzdělávání složek IZS
Úvodní fotka Asociace dobrovolných záchranářů Česká republika z.s.

Dnešní den strávila naše členská základna školením obsluhy vybavení pro týlové zabezpečení. Cílem bylo rozvinout kompletní evakuační centrum se vším vybavením, kterým disponujeme. Na louce u Vestce tak zakotvil náš autobus a z našeho Hroneše (AVIA A31) vyrostlo během pár okamžiků malé městečko složené z nafukovacího stanu PZG a stanu EZ 30.

Oba stany byli napojeny na rozvod elektrického proudu o nějž se postarali naše elektrocentrály PRAMAC ES 8000 a ES 5000 a napojeny na olejová topidla TROTEC o výkonech 20 a 30 kW. Novinkou vybavení jsou pak lehátka GIANTS FISHING, s jejichž pořízením nám velice pomohla AZ Fishing a za což jim patří veliký dík.

Součástí vybavení je pak několik setů stolů a lavic, kompletní osvětlení prostor pomocí stativů s LED reflektory a samotný Hroneš, který slouží jako polní kuchyně k výdeji horkých nápojů, polévek a možností grilování. O výkonný zdroj světla se pak stará LED reflektor o výkonu 24000 lm umístěný na stožáru vozu. Je až s podivem kolik materiálu se do naší staré Ávky dá naskládat a jak veliký potenciál v sobě převáží. Součástí našeho týlového odřadu je pak i vozidlo technického týmu, který slouží jako mobilní dílna, protipožární ochrana místa nasazení, či zdroj elektřiny z centrály, kterou disponuje. Propojením s našimi sanitními vozy vzniká unikátní systém, schopný na několik dní soběstačnosti a poskytování péče při mimořádných událostech.

Vybavení pro tento typ událostí má u nás dlouhou historii. Pamětníci jistě vzpomenou náš vlek, který vlastnoručně vyrobeným kontejnerovým systémem zajišťoval logistiku v našich počátcích. Postupem času jsme dali do kupy další a další vybavení jako jsou stany, lavice, elektrocentrály atd. Posun pro naše činnosti byl nápad pořízení vyřazeného eskortního autobusu. Ten byl přestavěn jako interaktivní učebna/zázemí/štáb a je svým určením unikátním v celé ČR. Aktuálně poskytne pohodlný azyl čtyřčlennému týmu. Je vybaven elektrickým vytápěním, výčepem pro chlazené nealkoholické nápoje, či malou zásobenou kuchyňkou. Ze zkušeností v něm zvládne bivakovat i deset lidí.

Pořízení většího nákladního vozu pak bylo dalším logickým krokem. Vybrán byl sice ne příliš moderní, ale pro naše potřeby spolehlivý parťák v podobě AVIE A31, který svá aktivní léta strávil coby olejový speciál u HZS SŽ. Jeho úkolem je pak převézt vše ostatní pro zřízení energocentra, vytápění do stanů, nafukovací záchranné stany, mobiliář v podobě lavic a stolů, odpadové hospodářství a spoustu dalšího.

Fotografie naleznete na našich facebookových stránkách.