Přihlášení uživatele

Logo
Doplňková fotka

Letňanský železňák 2018

14:14:55 8.4.2018 | Vzdělávání složek IZS
Úvodní fotka Asociace dobrovolných záchranářů Česká republika z.s.

Včerejší den byl pro naši skupinu velice náročný. Vzhledem k tomu, že podporujeme vzdělávaní jednotek hasičů, slíbili jsme naší pomoc při třináctém klání nazvaném "Letňanský železňák", kterého jsme se zúčastnili již podruhé. A v čem že spočívala náročnost celého dne? Naším hlavním úkolem bylo zajištění zdravotnického dozoru při rizikových úkolech. Mezi ně patřila bezesporu disciplína, při které se celé družstvo hasičů jalo zdolat čtrnáctipatrovou budovu v plné zátěži a dal se tak předpokládat kolaps vyčerpaných hasičů. Dalším stanovištěm byla práce s motorovou pilou a štafetou TFA prověřující fyzickou připravenost a výdrž. Posledním rizikovým úkolem byl tradiční zásah u požáru domu, který byl opět prověřením fyzičky a navíc byl celý zásah nečekaně narušen výbuchem. S radostí konstatujeme, že nebylo potřeba závažnější intervence a všichni závodníci dokončili závod.

Tím však naše činnost nekončila. Před samotným zahájením jsme se museli vypořádat s výzvou, kterou bylo namaskování 24 figurantů na simulovanou nehodu, při které vjede nákladní vozidlo do davu lidí. Tepenná krvácení, zlomeniny, tržné rány a spousta krve. Naši maskéři předvedli dobrou práci a disciplína byla připravena včas. Na místě pak zůstala jedna naše rozhodčí, která celý den pomáhala s hodnocením postupů.

Náš autobus pak poskytl zázemí pro úkol záchrany tonoucího, při kterém bylo nutno zahájit resuscitaci zachraňovaného. Pro toto stanoviště jsme poskytli technický support v podobě našeho simulátoru a kompletní technologie.

Pro nás byl celý den zvláštní ještě z jednoho důvodu. Poprvé jsme nasadili do služby naší "Medvědici" tedy MB Sprinter, sanitní RZP vozidlo, které doplnilo flotilu s "Medvědem", Subaru a Autobusem.

Náročnost podtrhlo spoustu nečekaných komplikací, které ztížili život organizátorům a rozhodčím, neboť poslední soutěžící končili na svých úkolech až v pozdních večerních hodinách. Ale ani to nám nezkazilo pocit z dobře odvedené práce. Nehledě, že naše Vestecká jednotka, která se účastnila jako benjamínek v konkurenci ostřílených jednotek, získala neuvěřitelné čtvrté místo z patnácti. Gratulujeme